E.N. (Edith) Nordmann

mr. E.N. (Edith) Nordmann
mr. E.N. (Edith) Nordmann
Description
In gesprek met Edith Nordmann

Edith Nordmann is sinds kort managing partner bij ACG International. Daarvoor werkte zij al vijftien jaar in de advocatuur, altijd met een internationaal karakter. In dit interview maken we kennis met haar.

Nieuw als managing partner bij ACG International. Wat is je specialisatie?
Ik doe niet alleen arbeidsrecht maar ook ondernemingsrecht in de breedste zin van het woord. Ik kan de ondernemer dus bijstaan op verschillende juridische gebieden. Ik heb vijftien jaar expertise opgebouwd op het gebied van grensoverschrijdend zaken doen. Vaak denken mensen dan aan een land ver weg, maar elke transactie waarbij partijen betrokken zijn die niet in hetzelfde land gevestigd zijn is ‘grensoverschrijdend’. Dus ook transacties met landen dichtbij, zoals België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens mijn werk zet ik in op langdurige relaties met cliënten. Het opbouwen en behouden van een relatie is belangrijk voor het goed kunnen behartigen van de belangen van een cliënt. In de praktijk merk ik dat cliënten dit waarderen en ik daardoor voor veel van hen al lange tijd werkzaam ben. Zeker in Aziatische landen is het opbouwen van een band zeer belangrijk.

Waarin verschilt de manier van zakendoen per land?
Het is belangrijk om te beseffen dat er per land niet alleen andere regelgeving bestaat, maar ook een andere mentaliteit en verwachtingen. In Frankrijk weet iedereen dat tussen oktober en april een huurder niet uit zijn woning mag worden gezet. Ook niet wanneer de huurder niet betaalt. Vanaf april mag uitzetten wel, waarna het dus enorm druk is met ontruimingen. Hier in Nederland kennen we dit principe niet, maar in Frankrijk weet bij wijze van spreken ieder kind dat dit zo is. Wanneer je een woning verhuurt in Frankrijk dan is dit belangrijk om te weten. Ander voorbeeld: in Nederland houden we van gezelligheid en een grapje, ook in de zakelijke wereld. De Duitse zakenpartner is echter zeer serieus in zijn aanpak en ziet de grappenmakerij van de Nederlanders als niet serieus en onbeschoft. Wanneer je dat niet weet dan wordt het niets met de deal die je wilt sluiten. Ik heb meegemaakt dat dit mis dreigde te gaan en kon gelukkig aan beide kanten ingrijpen.

ACG International positioneert zich als een modern en kostenbewust advocatenkantoor. Waarin verschilt ACG van concurrenten?

Het ‘uurtje factuurtje’ schrijven in de advocatuur is echt niet meer van deze tijd. De ondernemer wil weten waar hij aan toe is, ook met betrekking tot het budget voor zijn juridische kosten.

De traditionele advocatuur verkoopt tijd. Een advocaat bij een groot kantoor moet 1600 uur per jaar aan declarabele uren maken. Dat zijn door cliënten betaalde uren. Grote kantoren hebben tientallen advocaten in dienst die allemaal hun uren moeten halen. Deze overhead betaalt de cliënt; de advocaten zijn immers in dienst van het kantoor.

Bij ACG houden we de vaste kern bewust klein; wij kijken naar de actuele behoefte van de cliënt en zoeken daar de passende oplossing voor. Meestal in de vorm van een specialist. Deze huren wij dan in. ACG heeft dus geen tientallen advocaten in dienst die allemaal hun omzet moeten draaien, maar levert maatwerk passend bij de behoefte van de cliënt. Daarbij letten we niet alleen op specialisatie maar ook op complexiteit en kosten. In sommige gevallen is een superspecialist – of zelfs meerdere – nodig, maar soms is een goedkope simpele oplossing genoeg óf zelfs gewenst. Wij zorgen daarvoor. We kennen ook alle specialisten die we inschakelen persoonlijk en weten hoe ze werken, zowel nationaal als internationaal.

Merk je dat cliënten deze aanpak waarderen? En waar merk je dat aan?
Ze waarderen dat om verschillende redenen: er wordt vooraf naar budgetten gekeken, waardoor de factuur nooit een verrassing is. Daarnaast stellen ze het op prijs dat ze een specialist voor hun probleem krijgen en niet iemand die toevallig bij ons werkt. We blijven wel altijd zelf het aanspreekpunt, zodat de cliënt één contactpersoon heeft.

Waarom hanteren andere kantoren niet eenzelfde aanpak? Heeft dit alleen met de verdiensten te maken? Of is vooral een cultuuromslag nodig?
Beiden; al die werknemers bij een groot advocatenkantoor moeten zichzelf terugverdienen.

Daarnaast speelt de cultuur een grote rol. De cultuur tot 2008 was echt ‘uurtje factuurtje’. Omdat het goed ging met de meeste bedrijven was er geen noodzaak tot aanpassing. Bedrijven zijn door de financiële crisis echter ook kritischer gaan kijken naar hun uitgaven, waaronder de kosten van hun advocaat. Vroeger legden bedrijven alles wat enigszins juridisch was bij hun advocaat neer. Na 2008 zijn ze meer gaan kijken wat ze ook zelf konden doen; er moest op de kosten worden gelet. Aangezien de moeilijke jaren best lang hebben geduurd is deze gewijzigde aanpak ingeburgerd bij veel bedrijven en willen ze vooraf duidelijkheid over wat het gaat kosten. Bij ACG geven we die duidelijkheid.

Los van de duidelijkheid over de kosten; hoe weet ik of de werkzaamheden van ACG International een meerwaarde opleveren voor mijn bedrijf?
Vanzelfsprekend maak ik graag geheel vrijblijvend in een kort (telefonisch) gesprek kennis met ondernemers in binnen- en buitenland. Hierdoor kunnen zij zelf beoordelen of ACG International kan bieden waar zij naar op zoek zijn. We zijn bereikbaar via +31 20 800 64 00 of het contactformulier.

Certificates

Name Number Valid till
Certification (full) Arbitrator ADR.ARBITRATOR.CERTIFICATION (FULL).E.N. (EDITH)-NORDMANN.2011-09-01.4S4B9Q 2025-01-01
Certification (full) Mediator ADR.MEDIATOR.CERTIFICATION (FULL).E.N. (EDITH)-NORDMANN.2011-09-01.7S8S4L 2025-01-01
Certification (full) Negotiator ADR.NEGOTIATOR.CERTIFICATION (FULL).E.N. (EDITH)-NORDMANN.2011-09-01.9S9C2M 2025-01-01
Certification (sub scope) Mediator - courtmediator ADR.MEDIATOR - COURTMEDIATOR.CERTIFICATION (SUB SCOPE).E.N. (EDITH)-NORDMANN.2011-09-01.3G9O5R 2025-01-01

Memberships and specialisms

Contact E.N. (Edith) Nordmann

  • How can i help you